De Westhoek is een regio in België en Frankrijk. Het is een afwisselend gebied waarin naast beboste heuvelruggen ook polders, kustgemeenten, vruchtbare akkers, historische stadjes en gezellige dorpjes te vinden zijn. Dwars door het gebied stroomt de rivier de IJzer.
Van 1914 tot 1918 was de Westhoek het ‘decor’ van WO I, die vier jaar duurde en wereldwijd aan miljoenen soldaten en burgers het levens heeft gekost. Honderd jaar later zijn de gevolgen van WO I in West-Vlaanderen nog steeds zichtbaar.
Deze autoroute combineert de prachtige landschappen van De Westhoek met de bekendste militaire begraafplaatsen van WO I.
Kaart
Bestemmingen
Hill 62 – Sanctuary Wood
Een indrukwekkend Canadees monument is gesitueerd bij Hill 62 bij Zillebeke. Na de oorlog werd “Maple Avenue”, de Canadese frontlinie, beplant met ahornen en esdoorns, ter herinnering aan de vele Canadezen die hier sneuvelden. Je kan er genieten van een prachtig panorama op Ieper en zie je meteen het strategische belang van deze heuvel.
Canadalaan 29
8902 Ieper
Hill 60
De heuvel werd gevormd door ophoping van uitgegraven aarde bij het aanleggen van de spoorwegbedding. Veel soldaten die werkten en vochten in de donkere tunnels zijn er ook gestorven en liggen nog steeds naamloos in de klei begraven. Hill 60 is een begraafplaats zonder grafstenen.
Zwarteleenstraat 36
8902 Zillebeke
Pool of Peace – Lone Tree
De krater is een herinnering aan de Mijnenslag. Op 7 juni 1917 brachten de Britse troepen 19 ondergrondse mijnen tot ontploffing van Hill 60 tot Ploegsteert. De ontploffingen zorgden voor enorme kraker in het landschap. De grootste en meest indrukwekkende krater is ‘The Pool of Peace’. De diepte bedraagt 12 meter, de volledige diameter is 129 meter.
Kruisstraat 23
8953 Wijtschate
Wandeling Loker – Heuvelland
Op deze wandeling doorheen Heuvelland geniet u van prachtige vergezichten tot in Frankrijk afgewisseld met stukken bos.
Wandelknooppunten: 37 46 rechts rechts rechts 40 39 38 35 33 32 34 rechting 47 rechts 36 37
± 4 km
Rodebergstraat 40
8954 Heuvelland
Lijssenthoek Military Cemetery
Is een indrukwekkende getuige van meer dan vier jaar oorlogsgeweld. Vandaag weerspiegelt de begraafplaats de Grote Oorlog. Op Lijssenthoek liggen 10 784 slachtoffers begraven. Het is een multiculturele begraafplaats, met dertig nationaliteiten. Naast Britse soldaten vind je er slachtoffers uit onder meer Frankrijk, Duitsland, China, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada.
Boescheepseweg 35A
9870 Poperinge
Polyloonbos – Buttes New British Cemetery
Deze Britse begraafplaats is gelegen in het Polygloonbos, dat met zijn zeven dreven een ideaal wandelparadijs is. De naam Buttes verwijst naar de schietheuvel van het vooroorlogse Belgische oefenterrein. De begraafplaats zelf werd aangelegd na de oorlog en bevat zo’n 1.317 graven.
Lange Dreve 2
8980 Zonnebeke
Tyne Cot Cemetery
Tyne Cot Cemetery is de grootste begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission ter wereld. Het is ook de belangrijkste herinnering aan de slag van Passendale. Achteraan staat het ‘Tyne Cot Memorial’ met de namen van ongeveer 35.000 vermisten van na 16 augustus 1917.
Vijfwegestraat 5
8980 Zonnebeke
Duitse militaire begraafplaats Langemark
Achter de monumentale poort van roze Weserberg-zandsteen liggen 44.304 soldaten begraven, waarvan zo’n 600 studenten. In oktober 1914 sneuvelden zij tijdens vergeefse pogingen om dichter bij Ieper te komen. Vandaar dat deze begraafplaats ook het “Studentenfriedhof” wordt genoemd.
Klerkenstraat 93
8920 Langemark-Poelkapelle
Belgische militaire begraafplaats Houthulst
De bekendste Belgische begraafplaats bevindt zich in Houthulst en telt 1.723 graven. Naast de Belgische soldaten zijn er ook 81 Italianen begraven. De krijgsgevangenen liggen achteraan tegen de bosrand begraven. De begraafplaats is in een stervorm aangelegd.
Poelkapellestraat 31
8650 Houthulst
Foto’s:
Gauthier Vandenbossche Landscape Photography. Klik hier voor het volledige album.